Actie voor natuurontwikkeling Utrecht-West

Boswachters van Natuurmonumenten lopen zaterdag een protesttocht tegen het bezuinigen op de natuurontwikkeling rond Haarzuilens. De tocht gaat van Vleuterweide naar Maarssen.

Het kabinet heeft de provincie gevraagd voorlopig geen geld meer uit te geven aan het natuurgebied aan de westkant van de stad. Utrecht kwam in actie door een protestbrief aan de Tweede Kamer te schrijven. Omdat investeringen langlopend zijn vastgelegd werd het kabinet ‘onbetrouwbaarheid’ verweten.

Het 400 hectare grote gebied moet een mix van recreatie en ecologische hoofdstructuur worden. Landerijen van boeren zijn opgekocht. De Stichting Vrienden van de Joostenlaan heeft er altijd voor gestreden enkele boeren in het gebied te behouden in plaats van het opkopen van alle grond. Dat zou veel geld schelen maar komt ook de charme van het gebied ten goede.

De Utrechtse wethouder De Rijk wil daar best naar kijken. Ze juicht het toe als boeren wandelpaden op hun terreinen zouden toestaan. “Ook ik houd van weides met koeien maar onderzoek toont aan dat voor een ecologische hoofdstructuur onvoldoende biodiversiteit ontstaat bij zulk beheer.”

Door Wouter de Heus op za, 20/11/2010

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven
Scroll naar top