AEQUO creëert synergie in multidisciplinaire omgevingen

Hoe kunnen meerdere disciplines binnen één plattegrond geplaatst worden, zodat ze zowel elkaar als ook de stedenbouwkundige omgeving versterken. Dit vormde het centrale vraagstuk binnen de interieurprojecten ‘Cultuurcampus Vleuterweide’ en ‘Buurthuis De Kristal Rotterdam Nesselande’ die AEQUO recentelijk realiseerde.

Binnen de Cultuurcampus te Vleuterweide, een ontwerp van Vera Yanovshtchinsky architecten uit Den Haag, ontwierp AEQUO de meubilering van het Informatieplein. Op dit plein komen alle gebruikers van de Campus [o.a. de Gemeente Utrecht, Bibliotheek Utrecht, Utrechts Centrum voor de Kunsten en Stichting Kerk in Leidsche Rijn] samen en bieden zij gezamenlijk informatie aan gebruikers, bezoekers en geïnteresseerden.

Gelijkwaardigheid en samenwerking zijn pijlers uit de werkwijze van AEQUO en komen ook duidelijk in deze projecten naar voren. In plaats van een nevenstaande rangschikking van de functies stelde AEQUO voor beide projecten voor de programma’s te herschrijven tot één nieuw programma voor de functies gezamenlijk. Uitgangspunt daarbij was dat niet de opdrachtgever, maar de klant centraal staat: de mate van openbaarheid of anders gezegd de privacy gradiënt van de functies bepaalt de positie van het programma binnen het interieur. Dat leverde nieuwe en interessante perspectieven op. Architect Aat Vos hierover: ‘Het plan voor het informatieplein Vleuterweide is opgevat als een binnenruimte van een klooster met daarop één grote kloosterbank die bij nadere beschouwing een scala aan functionaliteiten omvat.’

Informatielandschap
Binnen de architectuur van de Cultuurcampus Vleuterweide is ‘het klooster’ als metafoor gebruikt. De gebouwen zijn sober, statig en bescheiden, maar onmiskenbaar aanwezig en met elkaar verbonden via gemakkelijk toegankelijke ruimtes. De partners van de Cultuurcampus delen faciliteiten en ruimten. Zo kan de inpandige school bijvoorbeeld gebruik maken van de bibliotheek. Het Informatieplein – dat tevens de entree van de Campus vormt – bezit een interieur uit eveneens stevige en natuurlijke materialen, waaronder natuursteen en gelamineerde houten liggers. Het plein is als het ware een Informatielandschap waarbinnen alle functies door AEQUO zijn verenigd tot een spannend en inspirerend geheel. Het landschap bestaat een geïntegreerd samenspel van tafels, stoelen, krukken, lounges, informatieschermen, presentatiezuilen, prikborden en folderdisplays. Het in het oog springende multifunctionele meubel bevat onder meer een display, folders, pc’s, gaming, tijdschriften en leesplekken en is gemaakt van onbewerkt eiken tapis en afgewerkt met vilten strokenstoffering in warme kleuren.

Inspirerende verblijfplekken
AEQUO ontwierp naast meubilering van het Informatieplein van de Cultuurcampus Vleuterweide tevens het interieur voor de inpandige bibliotheek: volledig conform de nieuwe huisstijl uit het Handboek Interieur Utrechtse Bibliotheken als door AEQUO is opgesteld. In het ontwerp staan aandacht voor presentaties, communicatie, nieuwe collectiesegmentatie en verblijfsplekken centraal.

Team ‘Vleuterweide’
Bernhard Klok, Farzad Salehi, Suuz Vos, Svend Panjer, Aat Vos.

Bron: https://www.architectenweb.nl

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2022 Leidsche-Rijn.nl | Privacy | Website van

Scroll naar top