Bewoners zetten zich in voor meer en gevarieerd groen in de wijk

Op weg naar een groener Vleuterweide!

“Dorps wonen in Vleuterweide met veel ruimte voor openbaar groen”. Toen ik bijna 3 jaar geleden me wilde vestigen in deze nieuwe wijk was het vooral deze veelbelovende zin in de folder en wijkberichten die me over de streep trok. En met mij denk ik velen. De bewoners van Vleuterweide nemen diverse initiatieven om de wijk steeds groener te maken en daarmee beter te laten aansluiten op de woonwensen.

Initiatiefgroep Groener Vleuterweide is sinds februari 2010 bezig om zich in te zetten voor een groenere wijk. Zij hebben in de wijk de Rietvelden in korte tijd meer dan 350 handtekeningen verzameld met als doel deze aan te bieden aan Mirjam de Rijk, wethouder op het gebied van o.a. Milieu en Duurzaamheid, Openbare Ruimte en Groen en Water. Helaas was zij bij de overhandiging eind augustus door ziekte verhinderd. Wethouder Frits Lintmeijer kon gelukkig even ruimte maken om de handtekeningen en aanbevelingsbrieven tezamen met toepasselijke Groener Vleuterweide gebakjes in ontvangst te nemen. Groener Vleuterweide zet zich in eerste instantie in om doorgaande wegen ‘groener’ te krijgen. Deze wegen passeert iedereen in de wijk, hier hebben dus ook de meeste mensen profijt van.
Namen als Landschapsbaan en Rivierkom doen iets anders vermoeden dan het aangezicht dat deze wegen momenteel hebben, aldus de initiatiefgroep. Een ecologische zone zoals aan de Haarrijnse Rading zien zij dan ook helemaal zitten. Groenblijvende struiken en bomen zouden een welkome aanvulling zijn op de huidige snel bruin verkleurende ‘sprietjes’. Uit de vele opgehaalde handtekeningen blijkt hoe belangrijk de bewoners meer en gevarieerd groen vinden. Uit onderzoek is gebleken dat een ecologische zone niet persé duurder hoeft te zijn dan het a-functionele groen dat nu in de wijk te vinden is. Milieu platform Leidsche Rijn draagt de actie een warm hart toe. Net als de scholen in de buurt, de Weide Wereld, Stichting Behoud Heycopgebied en diverse kinderdagverblijven. Ook Groenrand Wonen heeft laten weten dat dit initiatief in hun visie past en dat ze mogelijk hieraan willen bijdragen.
Het aanbieden van de handtekeningen en een symbolisch Groener Vleuterweide gebakje werd door de gemeente hartelijk en open ontvangen. Nu samen met de initiatiefgroep Groener Vleuterweide duimen dat het leefbaarheidbudget volgend jaar een duit in het groene Vleuterweidezakje kan en wil doen. Op weg naar een Groener Vleuterweide?!
Mirjam Kuster
Redactielid WijKrant Vleuterweide
Bron: WijKrant oktober 2010

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2022 Leidsche-Rijn.nl | Privacy | Website van

Scroll naar top