Bouw Leidsche Rijn Centrum Utrecht

Vrijdag 20 juni begint de bouw van de eerste fase van Leidsche Rijn Centrum (LRC) in Utrecht. Dat maken ontwikkelingspartners ASR Vastgoed Ontwikkeling en Vesteda Project Development zojuist bekend. Ze ondertekenen daartoe op 4 juni tijdens de vastgoedbeurs Provada de overeenkomst met de aannemer. ASR en Vesteda, verenigd in LRC B.V., ontwikkelen 130 winkelunits, horeca, commerciële dienstverlening, 11.000 m2 kantoorruimte en 734 appartementen. Met een investeringsvolume van ongeveer een half miljard euro is LRC het grootste nog onvoltooide Vinex-project van Nederland.
Daarnaast komen er ook tal van andere functies, zoals een bioscoop, een schouwburg, een bibliotheek en een bus- en treinstation in Leidsche Rijn Centrum. Eind 2017 zal het multifunctionele centrum worden opgeleverd. Het wordt volgens partijen een volwaardig stedelijk centrum voor de huidige ruim 70.000 en toekomstige 100.000 bewoners in Leidsche Rijn. In het primaire verzorgingsgebied wonen 160.000 mensen.

In 2008 is LRC B.V. begonnen met het uitwerken van de plannen voor het centrum van Leidsche Rijn. In deze plannen staat ‘beleving’ centraal en zijn drie begrippen leidend: service, virtuele wereld en ontmoeten. Het centrum wordt onderscheidend wat betreft gemak en convenience. Dat betekent dus onder andere goed bereikbaar, gemakkelijk parkeren, een breed aanbod van winkels en uiteraard gratis WiFi in het hele centrum.

Allerlei digitale aspecten, zoals virtueel winkelen in combinatie met afhaalpunten en ruimte voor multimedia en gaming concepten spelen een rol in het centrum. Er wordt in het plan ook veel ruimte gereserveerd voor horeca en aandacht besteed aan de kwaliteit van het openbaar gebied. Naast een centraal groot plein zijn er meer intiemere pleinen waar elkaar ontmoeten centraal staat. Corio is de afnemer van het grootste deel van het winkelprogramma.

Bovenop het commerciële programma ontwikkelt LRC B.V. 734 appartementen (waarvan 482 koop appartementen en 252 huurappartementen voor Vesteda). Veel aandacht wordt besteed aan flexibele indelingsmogelijkheden van de woningen en spreiding in woninggroottes om zo veel mogelijk aan te sluiten bij de wens van de klant. Sfeervolle binnentuinen, speciale fietsliften en extra grote buitenruimten zijn andere bijzondere aspecten van de woningen die medio 2016 op de markt komen. De combinatie van winkels, horeca en wonen zorgt voor meer levendigheid, ook na winkelsluitingstijd, en is dus van belang voor de sociale veiligheid van het centrum.

De kwaliteit van het plan uit zich, naast onder andere een ondergrondse expeditiestraat (waarmee de winkels bevoorraad worden) en duurzame energieopwekking (warmte- en koudeopslag in de bodem), in een mix van architectonische stijlen en sferen. Net als in historische binnensteden krijgt het centrum van Leidsche Rijn een pandsgewijze opbouw van de winkelstraten. Per bouwblok werken drie en soms vier verschillende architecten aan het ontwerp.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven
Scroll naar top