Clustering van functies in Cultuurcampus Vleuterweide

Ondanks steigers, modderpoelen, loshangende kabels, wapperend bouwplastic en ruw beton biedt het gebouw al een veelbelovende aanblik. Het complex bestaat uit onderdelen met een eigen karakter die toch duidelijk één geheel vormen. Vergelijk het met een klooster of een kasteel. Het gebouw is ruim, licht en strak. Opvallende zijn de ambachtelijke lichte baksteen, formaat kloostermop en de diepliggende raampartijen. De twee vleugels worden gescheiden door een brede, openbarre promenade en verbonden door een overdekt binnenplein, dat eveneens openbaar toegankelijk is. Verrassende details zijn een loopbrug tussen de school en de bibliotheek, een klein puntdak op het hoge appartementenblok en verschillende metselverbanden die de diversiteit in functies onderstrepen.

Trots vertel Erik Broers dat er op de promenade als finishing touch een 30 meter hoog kunstwerk zal verrijzen. Het wordt de zingende toren genoemd, een carillon van glazen klokken en klankschalen, dat op gezette tijden bespeeld zal worden. Het kunstwerk is financieel mogelijk gemaakt door sponsors en de geldende kunstregeling.

Samenwerken en delen

Aan de bouw is een voorbereidingsproces van jaren voorafgegaan. Vanuit een maatschappelijk visie heeft de DMO samen met SO destijds het initiatief genomen voor de Cultuurcampus. Het achterliggende idee is om samenwerking, ontmoeting en sociale samenhang te bevorderen door meerdere stedelijke voorzieningen onder één dak te herbergen.

De gebruikers van het complex delen faciliteiten en ruimten. Zo maken het Amadeus Lyceum en de Bibliotheek Utrecht gezamenlijk gebruik van een mediatheek. De aula van de school en de lesruimten van het kunstencentrum worden door beide gebruikers gedeeld. Daarnaast is de aula ‘s avonds en in het weekend beschikbaar voor culturele en maatschappelijke evenementen. Abrona, Zuwe en de bibliotheek exploiteren gezamenlijk het openbare binnenplein, ofwel het informatieplein. Overdag gebruikt Abrona ruimten die ‘s avonds weer door Zuwe worden benut. Marc van den Berg: “Door het clusteren van functies heb je per saldo minder vierkante meters nodig.”

Organisatie en coördinatie

Erik Broers: “Als bouwmanager heb ik de leiding over het project. Marc is mijn rechterhand en Saskia Benda biedt op allerlei vlakken ondersteuning. Henk fungeert als de oren en ogen van de gemeente op de bouw. Hij is hier 40 uur per week aanwezig. Henk van der Burg vult aan: “Er zijn drie aannemers die goed moeten samenwerken, want is de één te laat, dan kan de ander ook niet verder. Ik moet wel ‘s met de vuist op tafel slaan.

Overleg met gebruikers

Het inspelen op wensen van gebruikers is een continu dynamisch proces. Erik: “Met gebruikers om de tafel zitten betekent intensief communiceren en binnen de mogelijkheden tegemoet proberen te komen aan hun wensen. Dat vergt tijd en inspanning, maar levert uiteindelijk meer kwaliteit op.” In de loop van het bouwproces zijn er de nodige aanpassingen gedaan. Marc noemt een voorbeeld: “Met de komst van een nieuwe rector veranderde de onderwijskundige aanpak en daarmee ook de ruimtelijke indeling van de school. Traditionele lokalen maakten plaats voor grote studieruimten, waar leerlingen individueel op laptops werken.”

Enthousiasme

De complexiteit en het ambitieniveau van het project zijn hoog en de tijdsdruk groot. In juni moet het gebouw opgeleverd worden, op tijd voor het nieuwe schooljaar. Enkele teamleden hebben er wel eens slapeloze nachten van. Maar unaniem bestempelt het team de Cultuurcampus als een hoogstandje waar zij met enthousiasme aan meewerken. En als straks na de opening de gebruikers tevreden in- en uitlopen, zijn alle zorgen direct vergeten.

bron: Stadium (personeelsblad StadsOntwikkeling gemeente Utrecht) tekst: Anky Neut foto: Antoon Meevis

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2022 Leidsche-Rijn.nl | Privacy | Website van

Scroll naar top