De Bosspeeltuin

Tekst: Anoek Roodenburg

Fotografie: Wim Ijzendoorn

 

In het grootste stadspark van Nederland ligt een van de mooiste speeltuinen:

de Bosspeeltuin.

Het begon allemaal met een idee van Happy Megally, eigenaar van het naastgelegen Anafora parkrestaurant. Hij droomde van een plek in het Máximapark waar de kinderen uit de buurt en hun ouders elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Een plek om samen te spelen en te ontspannen. Een uitdagende plek die de fantasie prikkelt. Een plek waar de kinderen onvergetelijke avonturen beleven en waar de bewoners van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern trots op zijn. De gemeente omarmde dit enthousiaste bewonersinitiatief. Samen met Happy Megally en de door hem opgerichte Stichting de Bosspeeltuin werden de plannen verder uitgewerkt en de speeltoestellen uitgekozen. De bewoners van Leidsche Rijn, klein en groot, werden hierbij natuurlijk betrokken. Hun stem telde mee en zo ontstond de Bosspeeltuin.

De opening van de Bosspeeltuin werd groots gevierd

Op zaterdag 28 mei werden de poorten van de Bosspeeltuin in het Máximapark geopend. Vanaf die dag zijn de kinderen uit Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern van harte welkom om de speeltuin te ontdekken en te veroveren. Wethouder Harrie Bosch opende de Bosspeeltuin officieel. Een echte uil hielp hem hierbij. Op diezelfde dag opende ook het naastgelegen Anafora parkrestaurant de deuren. Terwijl de kinderen zich vermaken in de Bosspeeltuin kunnen hun ouders elkaar hier ontmoeten en ontspannen. Binnen in het sfeervolle restaurant of buiten op het mooie terras aan de Vikingrijn. Mét uitzicht op de spelende kinderen in de Bosspeeltuin.

 

Midzomernacht in de Bosspeeltuin

Daarnaast is het niet alleen een speeltuin, maar wordt er ook van alles georganiseerd. Zo was er op zaterdag 18 juni het Midzomernachtfeest. Een feest vol avontuur en betovering. Er waren elfen in de Bosspeeltuin die het midzomernachtverhaal vertelden. Het traditionele vreugdevuur werd aangestoken om kwade geesten te weren. De kinderen gooiden hun boze, angstige en onzekere gedachten in het vuur en de vuurelf joeg ze weg. Daarna was er een spectaculair optreden van de vuurelf!

Ook een kruidenvrouwtje was naar dit feest gekomen en de kinderen konden bloemenkransen maken. Het kruidenvrouwtje vertelde welke planten je kunt eten en welke een geneeskrachtige werking hebben. En natuurlijk mochten de kinderen proeven en zelf dingen maken, zoals vlierbloesemlimonade en brandnetelsoep.

 Muziekfeest in de Bosspeeltuin

Zondag 25 september organiseerden Stichting de Bosspeeltuin en muziekpraktijk Goed Gestemd een muziekfeest in het amfitheater in de Bosspeeltuin. Toen dit Bosfeest zou beginnen bleek dat een belangrijke gast, de boscomponist, niet durfde te komen omdat hij geen inspiratie had. Er was dus geen muziek! Gelukkig liet de muze zien dat muziek overal is. De feestgangers maakten de muziek. Gewoon uit zichzelf, met z’n allen. En samen bleken ze wel inspiratie te hebben voor een mooi lied voor het Bosfeest.

Stichting de Bosspeeltuin

Stichting de Bosspeeltuin organiseert samen met organisaties en enthousiaste betrokkenen uit de buurt de activiteiten in de Bosspeeltuin. De Bosspeeltuin wordt drukbezocht. Ook grote mensen en organisaties voelen zich aangetrokken door de sfeer en energie rond de speeltuin en benaderen de Stichting met enthousiaste ideeën. De Stichting geeft deze mensen graag de ruimte om activiteiten te organiseren in de Bosspeeltuin. De regie is daarbij in handen van de Stichting en zij bewaken de kerngedachte van de Bosspeeltuin: verbinden & inspireren. Voorbeelden hiervan zijn het doorgeven van geluk op de kerstmarkt Leidsche Rijn 2010 en het verjagen van boze gedachten tijdens Midzomernacht. Ook worden de bezoekers altijd actief betrokken bij de activiteiten.

 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de Bosspeeltuin?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief op de website www.debosspeeltuin.nl of volg de Bosspeeltuin op Twitter: @Bosspeeltuin.

 

Wil je een activiteit in de Bosspeeltuin organiseren of op een andere manier helpen?
Neem contact op met Jacqueline van Veen (06-54 97 42 40 of [email protected] )

 

Artikel uit het blad Nieuw Utrecht Editie 2.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven
Scroll naar top