Het Johannes Hospitium Vleuten, liefdevolle topzorg

25 april zal de indringende film ‘Toos & Ron, Leven en loslaten’ voor het eerst vertoond  worden op de Cultuurcampus in Vleuterweide. Hierin worden twee bijzondere gasten van het Johannes Hospitium Vleuten geportretteerd. N.U. magazine ging daarom in gesprek met de filmmaker Hans den Hartog en Juul Böckling, directrice van het Hospitium. 

Het Johannes Hospitium Vleuten, liefdevolle topzorg
Om verschillende redenen kan het op een gegeven moment te zwaar of onmogelijk zijn om een dierbare die ongeneeslijk ziek is thuis te verzorgen. In dit soort moeilijke situaties kan een Hospitium een passende mogelijkheid zijn. Het Johannes  Hospitium biedt palliatieve zorg. Niet de genezing van de patiënt is het doel, maar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven in de laatste fase. Zo wordt de patiënt en diens naasten op alle mogelijke manieren bijgestaan gedurende het intensieve proces van ziek zijn en uiteindelijk los laten. ”Wij bieden mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren en hun dierbare een gastvrij, veilig en warm thuis met deskundige medische, verpleegkundige verzorging en begeleiding”, vertelt Juul Böckling ons.

Gastvrijheid en liefdevolle topzorg zijn kernwaarden voor het Hospitium, zo wordt er bijvoorbeeld niet gesproken over patiënten. “De mensen die hier verblijven zijn onze gasten. Voor ons is het erg belangrijk dat ze zich hier vooral thuis en op hun gemak voelen, daar doen we echt alles aan.”

Het zorgteam (arts, verpleegkundigen en verzorgenden, psychosociaal werker) van het hospitium zorgen er 24 uur per dag voor dat alle lichamelijke lasten zoveel mogelijk worden weggenomen of verlicht. Onder medische en verpleegkundige zorg valt ook de aandacht voor de mentaal – emotionele kant van het ziekteproces.
De professionele medewerkers  van het hospitium doen alles wat in hun macht ligt om het naderende afscheid dragelijker te maken voor zowel de patiënt, de gast, als diens naasten. Hierin worden zij ondersteund door zo’n 130 toegewijde vrijwilligers. “Zonder onze vrijwilligers zouden wij dit niet kunnen doen, zij zijn van onschatbare waarde.”  Vertelt Juul.

 Leven en loslaten
Je hebt veel te maken met verdriet en rouw, maar er is hier ook veel plezier en schoonheid, er wordt bovenal geleefd in dit huis” vertelt filmmaker den Hartog. Dat dat zo is blijkt zeker ook uit de film die hij maakte, ‘Toos en Ron, leven en loslaten’. Hierin portretteert hij twee bijzondere en bewonderingswaardige gasten van het Hospitium. De twee lotgenoten leerden elkaar hier kennen en door hun gedeelde positieve kijk op het leven ontstond er een vriendschap. Ze vonden elkaar in het leven, met het afscheid in het achterhoofd. “Het waren zielsverwanten” zo vertellen Juul en Hans. De twee vormden een krachtige en vrolijke eenheid in het huis. Ondanks dat zij beiden in hun laatste levensfase verkeerden stonden zij volop in het leven. Beiden weigerden bij de pakken neer te gaan zitten en benutten iedere dag die hen gegeven was. Zo maakte filmmaker den Hartog gezamenlijk met motorliefhebber Ron een rit op de motor en organiseerde Toos voor haar 60ste verjaardag een geweldig feest.
De band tussen de twee was zo bijzonder dat er, uiteraard met nadrukkelijke instemming van deze gasten en hun naasten, besloten werd dit vast te leggen. “Met dit document willen we mensen meer inzage geven in palliatieve zorg en het leven in het Johannes Hospitium. Dit is voor velen nog onbekend” vertelt de filmmaker.
Veel mensen zien een hospitium toch als iets ‘engs’. Natuurlijk wil je hier niet op jonge leeftijd komen en niemand kiest ervoor om ernstig ziek te worden. Maar als dit gebeurt, is het Hospitium een hele mooie en vriendelijke plek om de laatste levensfase door te brengen.”

In het dagelijks leven waren Toos en Ron elkaar waarschijnlijk nooit tegen gekomen, maar op de meest onverwachte plekken kan zielsverwantschap ontstaan.
Deze bijzondere vriendschap en de warme liefdevolle zorg vanuit het hospitium hebben geleid tot een film waar bij geen enkele lach of traan ongepast is.
Op 25 april is deze film te zien op de Cultuurcampus in Vleuterweide.
Aanvang om 19.30 uur en de entree is €5,-
Reserveer uw stoel door een mail te sturen naar [email protected]

Filmmaker Hans den Hartog besloot in 2008 zijn passie achterna te gaan en richtte zijn eigen videobedrijf op, DUCreations Videoproducties. Zijn passie is films en documentaires maken waarbij het verhaal achter de mens centraal staat .
In 2009 hoorde hij over een vrijwilligers project  van het Johannes Hospitium ‘Koken met Liefde’ Dit project vond hij zo bijzonder dat hij besloot hier een korte film over te maken. Deze film werd geselecteerd voor het Nederlands Online Film Festiva en laat zien hoe 25 vrijwilligers iedere dag verse maaltijden bereiden voor de gasten van het Johannes Hospitium in Vleuten.

Meer informatie over Hans den Hartog en zijn werk is te vinden op: https://www.ducreations.nl/

Voor

 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2022 Leidsche-Rijn.nl | Privacy | Website van

Scroll naar top