Nieuw magazine

Nieuw tijdschrift op komst:

Het Leven in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn

VLEUTEN-DE MEERN – LEIDSCHE RIJN – Op donderdag 27 september om 10.30 uur ontvangt wethouder Gilbert Isabella het eerste exemplaar van ‘Het leven in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn’ in de Broederschapshuisjes (Dorpsstraat 1) in Vleuten waar de Historische Vereniging is gehuisvest.
Het eerste nummer heeft als thema groei en ontwikkeling en draagt als titel: ‘van dorp naar stad’. De in dit nummer besproken ontwikkeling van het grondgebied van de voormalige gemeente, thans Utrechtse wijken, Vleuten-De Meern (met Haarzuilens) en Leidsche Rijn, kent een opmerkelijke bijzonderheid! Ontwikkelden de oude dorpen Vleuten en Haarzuilens zich tot herkenbare kernen, dat was in feite niet het geval met De Meern. De Meern is vanouds nooit een zelfstandige gemeente geweest; zij werd dat pas per januari 1954 in combinatie met Vleuten en Haarzuilens. Wat ‘De Meern’ werd genoemd was een verzameling boerderijen, een tweetal cafés en vanouds een kapel ‘aen De Maern’ (later de N.H. kerk), bij de Meernbrug op het kruispunt Zandweg/Rijksstraatweg en Meerndijk. Ook enkele huizen aan de Meerndijk werden geacht tot ‘De Meern’ te behoren. Technisch behoorde het gebied ten noorden van de Leidse Rijn, tot 1 januari 1954, toe aan de gemeente Vleuten. Ten zuiden van de Leidse Rijn bestonden tot die datum twee gemeentes, namelijk Veldhuizen en Oudenrijn. Veldhuizen grensde aan de ene kant aan de gemeente Harmelen en aan andere kant werd de grens gevormd met de gemeente Oudenrijn.
Een oud-raadslid van de voormalige gemeente Vleuten-De Meern en een journalist bij een plaatselijk nieuwsblad geven hun visie op en bespreken de gebeurtenissen rond de annexatie door Utrecht per 1 januari 2001.
Verder komt de ontwikkeling van Leidsche Rijn aan bod en wordt er stil gestaan bij de situatie in De Meern na de Tweede Wereldoorlog tot aan de vorming van de nieuwe gemeente Vleuten-De Meern.

Het is een magazine dat in Full Color wordt uitgegeven en aantrekkelijk is vormgegeven. Door de bescheiden verkoopprijs van € 4,95 per stuk is het voor een ieder toegankelijk en bestemd voor een grote doelgroep. De inhoud van het magazine geeft de sociale, culturele, maatschappelijke en economische ontwikkeling van Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn weer. Vanuit historisch perspectief wordt uitgegaan van de afgelopen 160 jaar (vanaf de toepassing van de fotografie).
In ieder magazine zijn zo’n 60 foto’s opgenomen. Het tijdschrift verschijnt maandelijks en heeft steeds weer een ander thema. Het blad is een platform voor het cultureel erfgoed.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2022 Leidsche-Rijn.nl | Privacy | Website van

Scroll naar boven
Scroll naar top