Nieuwe planning winkelgebied Leidsche Rijn Centrum

De eerste paal van het grote winkelgebied in Leidsche Rijn Centrum kan volgens een nieuwe, realistischere planning eind 2012 de grond in. Er zijn twee belangrijke redenen waarom de oorspronkelijke datum van 1 oktober 2010 niet is gehaald: de complexiteit van het bouwplan en de huidige economische omstandigheden. Het plan van de ontwikkelcombinatie ASR / Vesteda wordt nu uitgewerkt tot een Voorlopig Ontwerp voor de gebouwen. De publiekspresentatie volgt na deze zomer.
Complex bouwplan
De ontwikkeling van het kernwinkelgebied in Leidsche Rijn Centrum is, na een Europese aanbesteding, eind 2008 gegund aan ASR Vastgoedontwikkeling / Vesteda. Deze ontwikkelcombinatie is vervolgens aan de slag gegaan om de plannen uit te werken tot een Voorlopig Ontwerp. Het grote en complexe bouwplan maakte het echter noodzakelijk om eerst een Structuurschets te maken, waardoor de totale ontwerpfase tot en met het Definitief Ontwerp meer tijd in beslag neemt dan gepland. De complexiteit van het bouwplan wordt mede veroorzaakt door de omvang: het plan kent een bebouwbaar vloeroppervlakte van circa 150.000 m2. En daarbij spelen andere factoren een rol, zoals de vele niveauverschillen, een hoge bebouwingsdichtheid en de vereiste zorgvuldige afstemming tussen openbare ruimte, ondergrondse parkeergarages & ondergrondse laad- en losvoorzieningen, winkelplinten en bovengelegen woningen en kantoren.
Economische omstandigheden
De sterk gewijzigde economische omstandigheden na de bieding in maart 2008 was aanleiding voor extra overleg tussen de gemeente en de ontwikkelcombinatie. Zo is de gemeente over een mogelijke aanpassing van de plannen tegemoet gekomen aan de wens van ASR / Vesteda om de koopwoningen bij achterliggende verkoop voor maximaal tien jaar te kunnen omzetten in huurwoningen, om zodoende het risico van leegstand te beperken. Ook de fasering bij het realiseren van de verschillende onderdelen van het kernwinkelgebied is tegen deze achtergrond aangepast.
Start bouw
De gemeente Utrecht en ASR/Vesteda streven ernaar om, uitgaande van een soepel vergunningentraject, eind 2012 de bouw van het kernwinkelgebied daadwerkelijk van start te laten gaan. Het project wordt vanaf 2015 in fases opgeleverd.
Voorbereidingen
Vooruitlopend op de bouw is de gemeente vorig jaar gestart met het bouwrijp maken van het gebied, onder meer de realisatie van de kademuur langs de toekomstige Grauwaartsingel. Naast de ontwikkeling van het winkelgebied werkt de gemeente nog aan andere belangrijke onderdelen van het toekomstige Leidsche Rijn Centrum: onder meer het winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen, de studie naar de Schouwburg XL, de herontwikkeling van boerderij Hofstede ter Weide, het gebouw voor bibliotheek en wijkbureau, een school (ROC) en twee bouwblokken voor sociale woningbouw.

Bron: www.utrecht.nl

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven
Scroll naar top