Observatorium van Lucas Lenglet

“Wat vind jij nou het mooist aan die toren?”, vraag ik aan Tim (7). “Die cirkels die zo schuin op elkaar staan. En het uitzicht.”  Dat vat het beeld goed samen. De roestige toren bij de bosspeeltuin is gemaakt door kunstenaar Lucas Lenglet. Bewoners van Leidsche Rijn kozen het Observatorium in 2009 uit drie voorstellen voor een kunstwerk bij de speeltuin. De toren is opgebouwd uit twee cilinders. Daartussen staan tien cirkels schuin op elkaar en vormen een wandelpad dat in een doorlopende beweging omhoog en omlaag gaat.

 

Helaas is de toren niet altijd open, uit angst voor ongevallen en vandalisme. Eigenlijk past dat wel bij het werk van Lucas Lenglet. Hij werkt vaak met met materialen die verwijzen naar controle en veiligheid. Hij gebruikt bijvoorbeeld versperringskruisen, afrasteringen en kooiconstructies. Maar de beelden die hij ermee maakt zijn niet grimmig. Zo bouwde hij voor een plein in Berlijn eens een knalrode vogelkooi voor zeven parkieten.

 

Ook zonder de vijftien meter hoge toren te beklimmen is het beeld interessant. Als je er langer       naar kijkt, zie je hoe alle lijnen een draaiende beweging maken. De cirkels zien er van buitenaf uit als een spiraal die eindeloos naar boven en beneden gaat en de dunne spijlen draaien om het beeld. Doordat de toren ondergronds begint lijkt het wel een enorme boor die uit de aarde omhoog komt.

 

Eigenwijs roestend staat het Observatorium naast het schone hout en de glimmende glijbaan van de speeltuin. Het roest zorgt voor een beschermlaag op het beeld en voor een natuurlijke kleur. Tegen de buitenrand staan klimplanten die de toren langzaam begroeien. Daardoor zal het Observatorium er elk jaar weer iets anders uitzien. Het Maximapark verandert van een polder met vergezichten langzaam in een stadspark. Het Observatorium verandert mee, en als de horizon straks vanaf de grond niet meer zichtbaar is, zal het uitzicht echt een verrassing zijn.

 

Marjolein Sponselee

a.k.a. MarS @ uitdebuitenwijk.blogspot.com

 

 

Het is jammer dat het Observatorium beperkt toegankelijk is. I.s.m. Lucas Lenglet werkt Cultuur 19 aan een oplossing. Hopelijk kan ook het storende groene hekwerk dat om het beeld staat in de toekomst weg. 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2022 Leidsche-Rijn.nl | Privacy | Website van

Scroll naar boven
Scroll naar top