Wellicht dat meerdere bewoners rond de Dwergbieslaan en de Waterbieslaan dit herkennen. Maar bij mij in de straat komt regelmatig een oud echtpaar voorbij wandelen. Eerst wandelden ze samen, maar inmiddels is de dame van een rolstoel afhankelijk. De man is buitengewoon vriendelijk en geïnteresseerd in alles wat er zoal om hem heen gebeurt in de natuur. Samen genieten ze van de spelende kinderen op straat en maken ze graag een praatje met de buurtbewoners. Nieuwsgierig als ik ben (één van de redenen waarom ik graag voor de krant schrijf) vraag ik me af waar en hoe deze mensen wonen in onze wijk. Ik kom dan terecht bij De Meerstroom in de Dwergbieslaan.
Heel enthousiast wordt ik binnengehaald door de manager Corine Overdevest. Zij vertelt me, nog voor dat ik wil gaan starten met mijn vragen, direct alle ins en outs van dit unieke project. De Meerstroom is bedoeld voor zorgbehoevende ouderen van 60 jaar en ouder met een verstandelijke beperking, psychische problematiek, verpleeghuisproblematiek of een combinatie hiervan. Binnen de Meerstroom wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid van de individuele bewoner. Zo wordt er bijvoorbeeld dagelijks gekookt door medewerkers, zo mogelijk samen met de bewoners. De begeleiding en zorg aan de bewoners wordt afgestemd op de individuele behoeften van de bewoners. De Meerstroom is als kleinschalige woonvoorziening bijzonder door de samenwerking van verschillende zorgorganisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Dit biedt de bewoners de garantie van 24 uur zorg in de directe omgeving van hun eigen woning. Alhoewel de bewoners het hier erg naar hun zin hebben en genieten van het water, de groenvoorziening en de grote hoeveelheid aan spelende kinderen voor de deur bij het speeltuintje is het tegelijkertijd ook moeilijk. De integratie in deze toch zeer jonge wijk is tot nu toe nog teleurstellend. De Meerstroom stelt zich echter graag open voor de mensen die in de buurt wonen. Zo zijn er verschillende informatieavonden geweest en open dagen waarbij de mensen uit de buurt een kijkje binnen konden nemen. Een High Tea en een BBQ in de buurt moest ook bijdragen aan de verbetering van de sociale contacten, maar helaas was het respons hierop nihil. Jammer, zo zegt Corine Overdevest. Want het geluk van deze mensen zit hem in hele kleine dingen. We zouden zo graag hulp krijgen van een aantal vrijwilligers. Flexibel, hoeft niet eens op vaste tijden, maar de bewoners zouden het geweldig vinden als er eens iemand een spelletje kwam doen, een boodschap voor ze wil halen of een wandelingetje maken. Maar als je langsloopt kan een even zwaaien soms ook al voldoende zijn. Een tijdje terug was er een jongetje uit de buurt die een act heeft voorgedaan en een liedje heeft gezongen voor een aantal bewoners en dan zie je ze intens genieten. Dat is fantastisch!
We willen nu 4x per jaar een seizoensmaaltijd organiseren voor de bewoners. Dan hebben ze echt een avondje uit voor een leuk diner. Hiervoor kunnen we ook enthousiaste vrijwilligers gebruiken die het leuk vinden om een keer mee te helpen met koken en opdienen. Daar zijn de bewoners dan reuze dankbaar voor. Wanneer er tegen dit soort problemen wordt aangelopen, vraag ik me af waarom deze speciale woningen hier zijn neergezet en niet bijvoorbeeld in het centrum van het oude Vleuten? De reden hiervoor is toch om de bewoners de beleving te geven van het wonen in een normale woonwijk. Daarbij wordt direct het stigma weggehaald en wonen deze mensen dan ook gewoon op de Dwergbieslaan in plaats van bij een stichting of zorgcentrum. Dat is in hun beleving heel belangrijk. Verder is de bedoeling dat er over een tijdje nog 2 van dit soort woonvoorzieningen bijkomen. Dit alles is ook op de toekomst gericht. Over 20 of 30 jaar zijn er misschien ook mensen uit de wijk die dit soort zorg nodig hebben. Als ik naar huis loop ben ik toch wel erg onder de indruk van dit verhaal. Ik zal de juf van de school ook eens vragen of ze niet met de kinderen een toneelstukje daar kunnen opvoeren. Of wellicht dat er kinderen in de buurt zijn die hun muziekinstrument eens aan deze oudere mensen willen laten horen? Je kunt natuurlijk van alles bedenken om deze mensen te plezieren.
Wil je ook eens iets doen voor ouderen, neem dan contact op met Corine Overdevest. [email protected] of bel op 06-53707052.
Carola Broekhuizen, redactielid
Bron; www.wijkkrant.nl