Wij Gezond!

Help!!… een bloedneus! Het overkomt iedereen wel een keer: plots proef je bloedin je mond en komt er bloed uit je neus! Een bloedneus!

Bloedneuzen komen vaak voor, maar zijn zelden ernstig. Een bloedneus ontstaatmeestal voorin de neus; daar is het neusslijmvlies heel dun en heeft het veelkleine kwetsbare bloedvaatjes. Beschadiging van dit slijmvlies door bijvoorbeeldneuspeuteren, hard niezen of een klap geeft al snel een bloedneus. Maar ook eenverkoudheid of droge lucht kan het neusslijmvlies beschadigen. Sommige mensenhebben meer kans op een spontane bloedneus: ouderen, zwangeren, kinderenonder de 10 jaar, mensen die bloedverdunners gebruiken, mensen met een hogebloeddruk en sporters.

Bij een bloedneus gaat het bijna altijd om een kleine bloeding die simpel te verhelpenis: Ga rustig zitten, snuit de neus, knijp de neus dicht vlak onder hetneusbeen (eventueel met een koude doek), buig het hoofd licht voorover, ademrustig door de mond en blijf zo 10 minuten zitten. Zo gaan bijna alle bloedneuzenover. Als dit niet helpt de bloeding te stoppen, is het verstandig contact op tenemen met een huisarts.

Wanneer het bloeden wel gestopt is, is het beter gedurende tien minuten de neusniet te snuiten omdat anders een nieuwe bloedneus zou kunnen ontstaan.Voor een kind kan een bloedneus heel beangstigend zijn. Probeer rustig met hetkind te gaan zitten en bovenstaande handelingen uit te voeren. Leg uit dat eenbloedneus niet erg is en vaak snel weer over is.

Een bloedneus is een veel voorkomende, maar in het algemeen onschuldigekwaal. Als u vaak bloedneuzen heeft, is het raadzaam naar de huisarts te gaan.

Martina Frankena- van Amelrooij, huisarts

Nieuwsbrief Leidsche-Rijn.nl

Meld je gratis aan en blijf op de hoogte in Leidsche Rijn!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2022 Leidsche-Rijn.nl | Privacy | Website van

Scroll naar top